Boldog tulajdonosai vagyunk egy kitűnő láncfűrésznek, de el fog jönni az az idő, amikor használat közben észrevesszük, hogy laza a lánc és nem úgy fut a fában mint korábban.

eletlen_1.jpg

                      Életlen láncnál a forgács inkább fűrészpor és közvetlenül a kezelő lába mellé hullik


Mit tegyünk ebben az esetben? Állítsuk be a helyes láncfeszességet
- Első lépésként lazítsuk meg a láncfedél szorítócsavarjait annyira, hogy a vezetőlemez függőleges irányban mozgatható legyen.
- Fogjuk meg a vezetőlemez orrát és emeljük meg koppanásig. Feszítőcsavar segítségével feszítsük meg a láncot addig, míg a vezetőlemez felső oldalán középtájon közepes erővel 2-3 milliméterre lehessen csak felemelni.

- A vezetőlemez orrát folyamatosan emelve szorítsuk meg a csavarokat a vásárláskor kapott kombikulccsal. Csillagkulcsot és a crovakulcsot ne használjunk.

vezetoemel.jpg
- A csavarok meghúzása után kesztyűvel vagy a kulccsal a vágófog hátánál támasztva toljuk meg a láncot előre és ellenőrizzük, hogy megfelelően fut-e a vezetőn. (sohasem hátra próbáljuk)
- Ha jól állítottuk be akadálymentesen és egyenletesen mozgatható a lánc. Ha szorosnak találod ne ijedj meg, a gép tényleges használata előtt két három gázfröccsel forgattasd át a láncot, hogy kellő lánckenőolajat kapjon. Vedd figyelembe, hogy használat közben a lánc melegszik (30-50 fokra) és akkor jut el az üzemi feszességhez.

megolajoz.jpg

Ügyesen beállítottuk a feszességet, de munka közben ismét lazul a láncunk. Ennek két oka lehet:
az olajozás hiánya (rossz minőségű olaj illetve az olajozó rendszer hibája) vagy a lánc elvesztette az élét. Ne a rögzítőcsavarokat okoljuk. Ne húzzuk túl azok nem lazulhatnak meg.

Lássuk hogyan kell szakszerűen éleznünk a munkaterületen:
- vegyük elő a lánctípusunknak megfelelő átmérőjű reszelőt (segítsünk?)
- keressünk egy stabil pontot a gépnek, ahol vezetőt rögzíteni tudjuk, ne bízzunk senkiben, hogy ő majd fogja mert az sérüléshez vezethet.
- Keressünk egy rönköt ha nincs beüthető satu vagy más rögzítési lehetőség. Vágjunk bele a rönkbe a vezetőlemez fele mélységéig. (Itt épp a töke a legcélszerűbb)

vagj_aronkbe.jpg

felvezeto.jpg

A gépet támasszuk alá. Ezzel rögzítettük a vezetőlemezt.

stabilgep.jpg


- Élezni csak megfeszített láncot élezünk
- Kapcsoljuk be a féket és a gép felől állva bal oldalról a külső fogsort kezdjük élezni. A reszelőt a vezetőlemez oldalához képest derékszögben, a hosszához képest pedig 30fok körüli értéken tartsuk. Ha jól tartjuk a reszelőt a fog tetején látható jellel párhuzamos, a jel "szamárvezető" is és élezési határjel is. A vágófog ívébe fektetve kissé emelve és a fognak szorítva lassan toljuk a reszelőt.

jel 30 fok.jpg

fogjel.jpg
(olajos felületet óvatosan kezdjük letolni - ha megcsúszunk elvághatjuk magunkat)
- három -négy fog élezése után nyissuk a féket emeljük ki a vezetőt a rönkből,toljuk előre a láncot hogy a többi foghoz is hozzáférjünk.(kesztyűvel vagy a reszelővel a fog hátuljánál)Tegyük vissza rögzítési helyre - zárjuk a féket és folytassuk a reszelést, amíg az oldal végére nem érünk. Minden fogból azonos tolásszámot reszeljünk le, addig, amíg az él ki nem alakul. (Ne sajnáld a láncot amíg a fog élén csillog a fény, az még nem éles )

eletlen_lanc.jpg                                                                Ez a vágófog életlen

eles_lanc.jpg                                         Ez a vágófog már éles nem csillan meg az élen a fény


- A gép jobb oldalán állva a belső fogsort kezdjük élezni az előző módszer szerint. Ügyeljünk arra, hogy a két fogsor-oldal közel azonos hosszúságú legyen.

elez_jobb.jpg


- Ellenőrizzük a mélységhatárolót a következő módon. Két egymást követő fogra fektessük rá a reszelőt lehetőleg laposreszelőt ha nincs kéznél az élezőreszelőnk is megteszi ellenőrizzük a mélységhatároló és a reszelő közötti távolságot . A mélységhatároló és a vágófog éle közti különbség maximum 0,6mm legyen. Ha túl kicsinek ítéljük meg lapos reszelővel a mélységhatároló formáját követve igazítsuk ki minden fognál.melyseg_hatar.jpg

Kerüljük a flex, más néven sikító használatát.

Ha jól csináltuk a folyamatot a kezünk sértetlen marad  a fűrészláncunk megtáltosodik, a munka ismét halad a kihordott forgács lábunktól messze akár 1,5-2 méterre is elrepül.

eles.jpg

A forgács képe gyökeresen megváltozik a por nagyobb darabokká  inkább gyaluforgáccsá alakul.

forgács.jpg

További balesetmentes és hatékony munkát kívánok!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fuvel-faval.blog.hu/api/trackback/id/tr195102029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2013.02.25. 15:27:19

"Boldog tulajdonosai vagyunk egy kitűnő láncfűrésznek, de el fog jönni az az idő, amikor használat közben észrevesszük, hogy laza a lánc és nem úgy fut a fában mint korábban."

mint boldog tulajdonosok, azzal kezdtük, hogy felraktuk a lapot/láncot, igy már az első beinditás előtt tul vagyunk azon amit sok bekezdésben leirtál.

eßemfaßom meg áll 2013.02.25. 15:33:59

"- vegyük elő a lánctípusunknak megfelelő átmérőjű reszelőt (segítsünk?)"

ez nem lesz annál akinek el kell magyarázni, hogy hogy kell láncot élezni.

" A reszelőt a vezetőlemez oldalához képest derékszögben, a hosszához képest pedig 30fok körüli értéken tartsuk."

vagy méginkább először nézzük meg a láncunkhoz milyen élezési szögeket kell használni, mert pl a 30fokra megélezett carlton láncom kb a melegvízben is megállt, mivel 35-re kellett volna élezni csak ezt nem nézte meg az élezős szaki. 35-re átreszelve ismét mint újkorában. A kis villanyosom lánca meg 25 fokot kér.

1kutya 2013.02.25. 21:02:33

ad1: akinek ilyen szerszáma van, annak kell legyen róla papírja! (76 sz. motorfűrész kezelői)

ad2: akinek van ilyen papírja, annak ez a poszt teljesen felesleges...

Andreas a Viking 2013.02.26. 09:58:50

@eßemfaßom meg áll: Szerencsés felhasználó vagy!Vagy olyan helyen vásároltál ahol elmondták az alapokat vagy elolvastad a kezelési utasítást!
Ma az emberek egy része áruházban vásárolja gépét ahol a cél add a pénzed és vidd az árut. Vesz egy gépet ami egyébként a veszélyes gépek kategóriába tartozik ami számára teljesen ismeretlen. A blogom célja hogy minél kevesebb olyant lássak "össze fércelt lábak és kezek összetört gépek mert a szomszéd már látott fűrészt aztán ketten közösen összehozták a tutit

Andreas a Viking 2013.02.26. 13:28:43

@eßemfaßom meg áll: Lehet hogy még előbbről kellet volna kezdenem,Az hogy 30 fok körüli érték a stihl láncokra vonatkozik de meg áll a többi márkás lánc esetében is ha követjük az új lánc fog ívét a megfelelő átmérőjű reszelővel

mervi+ 2014.07.30. 18:51:33

Én sem vagyok profi fa vágó,de a videó és a szöveg együtt nagyon tökéletes.Aki nem tudja honnan kell nézni a 30 fokot és a 0,6 tizedet,az ne kezdjen hozzá az élezéshez,sőt a használatnál is kérje ki egy tapasztaltabb segítségét.A fűrész veszélyes szerszám!!!!!!!!!!!!!
süti beállítások módosítása